در روایات فراوان نشانه هایی برای ظهور امام مهدی عجل الله فرجه بیان شده است اما کیفیت دقیق و خصوصیات آنها روشن نیست واین بستری برای تحلیل ها و تفسیر های شخصی و احتمالی گردیده است.بعضی در پی تطبیق علائم ظهور بر پدیده های موجود بر می آیند وبدین وسیله خبر از نزدیکی ظهور و احتمال قریب الوقوع بودن آن را می دهند .
برای مثال وقتی شخصیت سفیانی به فردی خاص که در فلان منطقه است تفسیر شود و درباره دجال تحلیل های بی دلیل مطرح گردد وبدنبال آن بشارت ظهور در زمانی بسیار نزدیک به همگان داده شود و پس از طی شدن سالیانی امام عجل الله فرجه ظهور نکند عده ایی به انحراف و اشتباه گرفتار شده و در اعتقادات صحیح خود دچار تزلزل و تردید می گردند.
از معضلاتی كه فرهنگ ناب مهدویت را دچار آسیب میكند بحث «تطبیق» است. تطبیق قطعی تقریباً غیر ممكن است زیرا ما علم كافی نداریم. امّا تطبیق احتمالی ممكن است، آن هم توسط افرادی كه متخصص در فن بوده و جوانب كار را كاملاً میسنجند. مرجع در اینگونه امور، علمای راستین هستند كه اظهار نظر آنها مورد توجه است.
به راستی مگر بحث علائم از حوادث واقعه نیستند (و اما الحوادث الواقعه) و مگر نباید طبق دستور امام زمان(عج) به علما رجوع كرد؟ چگونه عدهای ناآشنا به معارف مهدوی به خود اجازه میدهند كلام امام زمان(عج) را زیر پا گذاشته و مرز علما را بشكنند و هرچه خواستند بگویند؟